1 rue Louis GASSIN - 06300 NICE +33 (0) 4 93 83 08 76

Juridiske nyheder

Den delvise ikrafttræden af forordningen om markeder for kryptoaktiver (MiCA): Den nuværende juridiske ramme og dens egenskaber

Posted on august 6, 2024

Fra den 30. juni 2024 er MiCA EU-forordning 2023/1114 trådt i kraft for stablecoins (ART’er og EMT’er), der er reguleret af dens afsnit III og afsnit IV (henholdsvis artikel 16 til 47 og 48 til 58).

MiCA-forordningen tilføjer også den tredje kategori – “Andre kryptoaktiver”, som er den sidste, diverse kategori, hvor vi finder alle de kryptoaktiver, der ikke passer ind i de to andre kategorier, såsom Bitcoin, Ethereum og alle kryptovalutaer, hvis værdi ikke afhænger af andet end deres egen markedspris.

Reguleringen af dem er endnu ikke trådt i kraft. MiCA dækker ikke visse områder som NFT’er (undtagen hvor de opfylder kriterierne for finansielle instrumenter), DeFi-tjenester eller nyere instrumenter som lån/udlån af kryptoaktiver eller staking. Europa-Kommissionen har fået mandat til at undersøge disse spørgsmål og offentliggøre en rapport inden december 2024, om nødvendigt ledsaget af et lovforslag om en udvidelse af forordningen i overensstemmelse med dens artikel 142.

Denne artikel vil vurdere den uensartede basisordning, som MiCA-forordningen pålægger stablecoins (I), og de yderligere krav, der belaster ART’er og EMT’er, med yderligere fokus på “væsentlige” kryptoaktiver (II), samt introducere den basisordning, der pålægges tjenesteudbydere, og som vil træde i kraft ved udgangen af 2024 (III).

I. Grundlæggende ordning indført af MiCA

MiCA-forordningen skaber en grundlæggende reguleringsordning, der er obligatorisk for alle udstedere af kryptoaktiver af enhver type. De vigtigste bestemmelser er endnu ikke trådt i kraft, men de gælder allerede fuldt ud for stablecoin-udstedere.

Den primære forpligtelse er at blive registreret som en juridisk enhed i offentliggøre et hvidbogsdokument om de udstedte kryptoaktiver og underrette den kompetente tilsynsmyndighed om offentliggørelsen. Det pågældende papir skal beskrive følgende:

– Virksomhedens kryptoprojekt og dets vigtigste deltagere;

– Den anvendte blockchain-mekanisme (proof of wok eller proof of stake);

– Vilkårene for det offentlige udbud;

– De vigtigste risici forbundet med projektet og kryptoaktiverne;

– De rettigheder og forpligtelser, der er knyttet til kryptoaktiverne.

Hvidbogen er af indlysende grunde underlagt gennemsigtighedsforpligtelser, hvis manglende overholdelse udstederen vil blive holdt ansvarlig i tillæg til andre civile forpligtelser, der findes i henhold til den nationale lovgivning. Myndigheden kan kræve, at hvidbogen ændres, men der er intet krav om godkendelse af hvidbogen forud for udstedelsen af kryptoaktivet.

Udstedere af ART’er og EMT’er kan ikke give interesse i nogen relation til tokens eller for at levere relaterede tjenester eller nogen omregning eller fordele i forbindelse med ART’ernes eller EMT’ernes holdetid, herunder tjenesterne til modtagelse og transmission af ordrer på vegne af kunder samt udførelse af ordrer på vegne af kunder.

Endelig skal udstederne på grund af den overgangsperiode, der er pålagt MiCA-forordningen indtil 2026, også overveje andre europæiske (som forordning DORA) og nationale lovgivningsmæssige rammer.

Med hensyn til de franske lovgivningsmæssige rammer har AMF-myndigheden udsendt en publikation den 12. juni 2023, bekræftet den 21. juni 2024, hvori det hedder, at de nuværende nationale rammer vil blive erstattet den 30. december 2024 (for stablecoins den 30. juni 2024) vedrørende:

– Offentligt udbud og godkendelse af handel med og udstedelse af kryptovalutaer;

– Levering af kryptoaktiv-tjenester fra tjenesteudbydere;

– Forebyggelse af markedsmisbrug af krypto-aktiva-tjenester.

Fra den 30. december vil de europæiske PSAN’er, der er omfattet af overgangsperioden indtil 2026, ikke være i stand til at udøve deres tjenester uden en AMF-godkendelse, som derfor bliver obligatorisk. For at være omfattet af overgangsperioden skal PSAN senest den 30. december 2024 have modtaget en simpel registrering (“enregistrement simple”), en forstærket registrering (“enregistrement renforcé”) eller en valgfri AMF-godkendelse.

For PSAN, der er omfattet af overgangsperioden, bliver en sådan forpligtelse obligatorisk den 30. juni 2026, men deres tjenester i overgangsperioden skal udelukkende være begrænset til den franske offentlighed. Derefter skal virksomhederne have en officiel MiCA-godkendelse for at kunne fortsætte med at tilbyde deres tjenester, selv udelukkende til den franske offentlighed.

II. Yderligere krav til stablecoins pålagt af MiCA

I overensstemmelse med betragtning 8 og 9 indeholder MiCA definitioner for Electronic Money Tokens (EMT) og Asset-referenced Tokens (ART), såkaldte “stablecoins”. EMT’er er officielt anerkendt som elektroniske penge, hvis udbud skal meddeles 40 dage før udbudsdatoen og kan indløses på ethvert tidspunkt til sin monetære værdi.

Det er vigtigt at understrege, at begreberne “stablecoin” og “Asset-backed Token (ABT)” i henhold til MiCA’s lovgivningsmæssige rammer ikke vil have nogen juridisk betydning i EU, da de falder ind under forskellige lovgivningsmæssige rammer. MiCA-forordningen stiller yderligere krav til stablecoin-udstedere, der er villige til at udøve deres kommercielle aktivitet i EU.

EMT’er udstedes til deres pålydende værdi (f.eks.: 1 EMT = 1 EUR) i bytte for kontanter. Da EMT’er behandles som elektroniske penge, repræsenterer de desuden et krav på udstederen og kan indløses gratis til euro. Forordningen har vedtaget en betydeligt mere forsigtig tilgang til ART sammenlignet med EMT på grund af ART’s mere ustabile karakter.

De mest bemærkelsesværdige krav er som følger:

A. Om udstederne af ART’er

Hvidbogen skal indeholde følgende oplysninger:

(a) udsteder af ART;

(b) arten af ART, tilknyttede rettigheder og forpligtelser, underliggende teknologi;

(c) indholdet af det offentlige udbud eller dets optagelse til handel;

(d) de tilknyttede risici og potentielle negative virkninger på “klimaet og andre miljørelaterede virkninger af den mekanisme, der anvendes til udstederen af e-pengetokenet,

(e) om reserven af aktiver.

Hvidbogen skal også indeholde en erklæring fra udstederen om dennes overholdelse af MiCA-forordningen, selv om den endnu ikke er trådt fuldt ud i kraft, og et resumé.

Hvidbogen skal også indeholde følgende erklæringer rettet mod offentligheden:

1. Tokenet kan miste sin værdi helt eller delvist;

2. Tokenet er måske ikke altid overførbart;

3. Tokenet er muligvis ikke likvidt;

4. Tokenet er ikke omfattet af investorkompensationsordningen i henhold til direktiv 97/9/EF;

5. Tokenet er ikke omfattet af indskudsgarantiordningen i henhold til direktiv 2014/49/EU.

Reserve af aktiver:

Udstederne af ART’erne er juridisk forpligtet til at oprette og opretholde en bestemt reserve af aktiver, der er adskilt fra udstederens ejendom og fra de andre reserver, der er oprettet for andre tokens.

Reserven skal være proportional med udstedelsen og indløsningen af tokens og skal indeholde en stabiliseringsmekanisme for ART’erne samt en genopretningsplan.

Reserveaktivet kan stadig investeres, men kun i meget likvide finansielle instrumenter, eller holdes som et indskud hos kreditinstitutter.

MiCA-forordningen indebærer, at der oprettes en depotpolitik for reserven af aktiver.

Alle udstedere af ART’er pålægges et kapitalgrundlagskrav, der mindst svarer til den højeste af følgende muligheder:

– 350 000 EUR, eller

– 2% af det gennemsnitlige (ved udgangen af kalenderåret) beløb af reserveaktiverne, eller

– En fjerdedel af de faste omkostninger i det foregående år.

 Placering og licensering:

For at kunne tilbyde ART’er til offentligheden i EU eller blive optaget til handel på en kryptoplatform skal en udsteder af ART’er være etableret og autoriseret (licenseret) i Den Europæiske Union.

Forpligtelse til indberetning:

Bortset fra signifikante tokens skal udstederen for hver ART med en udstedelsesværdi på mere end 100 000 000 EUR rapportere kvartalsvis:

– Antal indehavere;

– Værdien af ART’en og størrelsen af reserven;

– Gennemsnitligt antal daglige transaktioner og deres gennemsnitlige samlede værdi i løbet af kvartalet;

– Estimatet af det gennemsnitlige antal daglige transaktioner og deres gennemsnitlige samlede værdi i forbindelse med brugen i et fælles valutaområde.

Rapporteringsforpligtelsen kan udvides for tokens under den angivne værdi. Udstederen skal etablere procedurer for håndtering af klager for at imødekomme indehavernes klager gratis og rettidigt.

Undtagelser:

Reguleringsordningen for ART’er giver visse delvise undtagelser afhængigt af udbudstypen (f.eks. til kvalificerede investorer), eller hvis udstederen allerede er reguleret (f.eks. som et EU-kreditinstitut).

I tilfælde af udbud til kvalificerede investorer er der ingen nødvendig tilladelse til at foretage et offentligt udbud, og der er heller ingen begrænsninger for udstederens personlighed i henhold til artikel 16 i forordningen.

I tilfælde af et EU-kreditinstitut betragtes det automatisk som kompetent, og der kræves derfor ingen tilladelse, men alle anmeldelsesforpligtelser gælder stadig (udstedelse af hvidbog, anmeldelse inden for 90 dage før udstedelsen i stedet for 40).

Begrænsning af udstedelsen:

Udstederen skal stoppe med at udstede sin ART, hvis: ART’s anslåede kvartalsvise gennemsnitlige antal er højere end en million transaktioner, og den daglige gennemsnitlige samlede værdi af transaktionerne som vekselmiddel inden for et fælles valutaområde er højere end 200 000 000 EUR.

Alternativt skal udstederen foreslå en plan for at sikre, at disse markører holdes under de pålagte grænser, som kan ændres af en kompetent myndighed.

Hvis der er flere udstedere af den samme ART, er deres markedsdata kumulative. Udstedelsen kan kun genoptages, hvis den kompetente myndighed får forelagt bevis for, at markørerne holdes under de pålagte grænser.

Overgangsperiode og eksisterende virksomheder:

Endelig er det vigtigt at nævne, at andre udstedere af ART’er end kreditinstitutter, der udstedte dem i overensstemmelse med gældende lovgivning inden den 30. juni 2024, kan fortsætte med at gøre det, indtil de får tildelt eller afvist en tilladelse i henhold til artikel 21 i MiCA-forordningen, hvis de har ansøgt om tilladelse inden den 30. juli 2024.

Kreditinstitutter, der har udstedt ART’er i overensstemmelse med gældende lovgivning inden den 30. juni 2024, kan fortsætte med at gøre det, indtil deres hvidbog er blevet godkendt eller ikke er blevet godkendt i henhold til artikel 17 i MiCA-forordningen, hvis de har underrettet deres kompetente myndighed inden den 30. juli 2024.

B. Om udstederne af EMT’erne

Hvidbogen skal indeholde følgende oplysninger:

(a) udsteder af e-pengetokenet;

(b) arten af e-pengetokenet, tilknyttede rettigheder og forpligtelser, underliggende teknologi;

(c) indholdet af det offentlige udbud;

(d) de tilknyttede risici og potentielle negative virkninger på “klimaet og andre miljørelaterede virkninger af den mekanisme, der anvendes til udstederen af e-pengetokenet.

Hvidbogen skal også indeholde to klare advarsler til offentligheden:

1. Tokenet er ikke omfattet af investorkompensationsordningen i henhold til direktiv 97/9/EF;
2. Tokenet er ikke omfattet af indskudsgarantiordningen i henhold til direktiv 2014/49/EU.

Hvidbogen skal også indeholde en erklæring fra udstederen om dennes overholdelse af MiCA-forordningen, selv om den endnu ikke er trådt fuldt ud i kraft, og et resumé.

Tilladte udstedere:

Udstedelse af EMT’er er kun tilladt for kreditinstitutter i EU og for udstedere af e-penge, der allerede er anerkendt som sådanne og har tilladelse til at gøre det.

Token- og investeringskrav:

Som tidligere nævnt skal EMT’erne udgøre en fordring på udstederen og kunne indløses til pari. Derudover er de midler, som udstedere af EMT’er modtager i bytte for EMT’er, hvis de investeres, kun begrænset til aktiver, der er denomineret i samme valuta som den, der refereres til i EMT’en.

C. Om kriterierne for “væsentlighed” og yderligere restriktioner

MiCA-forordningen pålægger udstederne af ART’er og EMT’er, der anses for at være “væsentlige”, yderligere begrænsninger og forpligtelser.

For at blive klassificeret som betydelig skal en ART eller EMT af enhver art opfylde mindst tre af disse krav, som angivet i artikel 43 i forordningen:

(a) Have mere end 10 millioner indehavere;

(b) Markedskapitalisering eller størrelse af reserveaktiver højere end 5 000 000 000 EUR;

(c) Det gennemsnitlige antal transaktioner pr. dag i en defineret periode er højere end 2,5 millioner, og deres gennemsnitlige samlede værdi er højere end 500 000 000 EUR;

(d) Udsteder er en udbyder af centrale platformstjenester, der er udpeget som gatekeeper i overensstemmelse med forordningen om digitale markeder (EU-forordning 2022/195);

(e) Betydningen af udstederens aktiviteter på internationalt plan, herunder brug af ART eller EMT til betalinger og pengeoverførsler;

(f) ART’ens eller EMT’ens eller dens udsteders sammenkobling med det finansielle system;

(g) Den samme udsteder udsteder mindst én yderligere ART eller EMT og leverer mindst én krypto-aktiva-tjeneste.

Klassificeringen skal vurderes årligt af EBA på baggrund af den beskrevne rapportering. Enhver udsteder kan også frivilligt anmode om, at deres ART eller EMT klassificeres som væsentlig, hvis han mener, at kriterierne er opfyldt.

De yderligere forpligtelser pålægges i forbindelse med likviditetsbevarelse, genopretning og indfrielsesplanlægning:

1. Forpligtelse til at vedtage aflønningspolitikker for risikostyring;

2. Forpligtelse til at sikre, at ART og EMT kan opbevares i depot af forskellige udbydere af kryptoaktiver, der er autoriseret til at gøre det på vegne af kunder;

3. Forpligtelse til at overvåge likviditetsbehovet for at imødekomme indløsningsanmodninger ved at etablere en relevant politik for at sikre likviditetens modstandsdygtighed, selv under stress;

4. Forpligtelse til at gennemføre likviditetsstresstest på alle de foreslåede tokens.Overholdelsen af de pågældende forpligtelser skal sikres i overensstemmelse med de tekniske standarder og retningslinjer, der er udstedt af EBA, ESMA og ECB, med den første pakke udstedt den 13. juni 2024 om kapitalgrundlag, likviditetskrav og genopretningsplaner og den anden den 4. juli 2024 om modstandsdygtighed, offentliggørelse og standarder for dokumentudarbejdelse.

De kompetente myndigheder vil også få MiFID-lignende produktinterventionsbeføjelser og en separat beføjelse til at kræve, at en udsteder af en ART, der i vid udstrækning anvendes som vekselmiddel, eller af en EMT, der er denomineret i en ikke-EU-valuta, indfører en minimumsværdi eller begrænser det udstedte beløb for at mindske brugen af sådanne tokens.

III. I forventning om CASP-status

I henhold til MiCA-forordningen defineres udbyderen af kryptoaktivitettjenester (CASP) som en “juridisk person eller anden virksomhed, hvis erhverv eller forretning består i at levere en eller flere kryptoaktivitettjenester til kunder på et professionelt grundlag, og som har tilladelse til at levere kryptoaktivitettjenester i overensstemmelse med artikel 59”.

Artikel 59 i MiCAR behandler spørgsmålet om autorisation ved at definere to lukkede kategorier af CASP’er:

1. En juridisk person eller anden virksomhed, der specifikt er blevet autoriseret som CASP ved at opfylde kriterierne i artikel 62 og 63 i MiCAR;

2. Et kreditinstitut, en værdipapircentral, et investeringsselskab, en markedsoperatør, et e-pengeinstitut, et UCITS-administrationsselskab eller en forvalter af alternative investeringsfonde, der har tilladelse til at levere kryptoaktivetjenester i overensstemmelse med artikel 60 (om forudgående anmeldelse af den relaterede aktivitet).

Artikel 62 definerer kriterierne og ansøgningsprocessen for at opnå CASP-autorisation, især med angivelse af krav:

– Prudentielle monetære sikkerhedsforanstaltninger ;

– Bevis for kompetence og godt omdømme for medlemmer af ledelsen (især fravær af straffeattester og sanktioner i forbindelse med bekæmpelse af hvidvaskning af penge, bekæmpelse af terrorfinansiering, bedrageri og professionelt ansvar);

– Beskrivelse af mekanismer for reserveaktiver og klagebehandling;

– Operationelle regler;

Og så videre.

Ligesom PSAN-ordningen i Frankrig vil denne nye status etablere en sammenhængende mekanisme til licensering og overvågning af udbydere af kryptoaktiver i EU. Leveringen af de tjenester, der er anført i §2 i artikel 62 i MiCA, er således betinget af, at der opnås obligatorisk CASP-godkendelse fra den kompetente myndighed, som i Frankrig er AMF.

CASP-status giver tjenesteudbydere tilladelse til at tilbyde deres tjenester i EU til gengæld for lovgivningsmæssige forpligtelser.

CASP-statussen vil træde i kraft med de resterende ikke-aktive bestemmelser i MiCA-forordningen senest den 30. december 2024. Hvis en enhed, der lovligt udbyder kryptovalutatjenester inden den 30. december 2024, ikke er blevet godkendt som CASP inden udgangen af den overgangsperiode, der gælder i den relevante medlemsstat (herunder AMF i Frankrig), skal de ophøre med at udbyde kryptovalutatjenester, før der udstedes en godkendelse som CASP i henhold til MiCA.

Derfor bør en enhed, der allerede har leveret kryptoaktiva-tjenester inden den 30. december 2024, og som ønsker at fortsætte med at gøre det under MiCA, ansøge om tilladelse som CASP så tidligt som muligt for at sikre, at de kompetente myndigheder har tid til at vurdere deres ansøgninger uden at forstyrre deres tjenester.

 

Cabinet Nicolas BRAHIN
Advokatfirma i NICE, Lawyers in NICE
Camilla Nissen MICHELIS
Assistante – Traductrice
1, Rue Louis Gassin – 06300 NICE (FRANCE)
Tel : +33 493 830 876 / Fax : +33 493 181 437
Camilla.nissen.michelis@brahin-avocats.com
www.brahin-avocats.com

Ces articles peuvent vous intéresser

Hvilke skattefordele giver Malraux-loven i 2024?
Posted on september 25, 2024

Hvilke skattefordele giver Malraux-loven i 2024?

Flad skat
Posted on september 18, 2024

Flad skat

Den delvise ikrafttræden af forordningen om markeder for kryptoaktiver (MiCA): Den nuværende juridiske ramme og dens egenskaber
Posted on august 6, 2024

Den delvise ikrafttræden af forordningen om markeder for kryptoaktiver (MiCA): Den nuværende juridiske ramme og dens egenskaber

Se alle nyheder
Musée National Eugène Delacroix
Yellowstone Association
Conservation des tortues
Les amis du musée