1 rue Louis GASSIN - 06300 NICE +33 (0) 4 93 83 08 76

Juridiske nyheder

Dansk-fransk skatteaftale

Posted on juli 24, 2024

Hvordan beskattes danske pensioner i Frankrig?

I. Udviklingen i de skatteaftaler, der regulerer de fransk-danske økonomiske relationer

En konvention blev underskrevet i Paris den 8. februar 1957 mellem Frankrig og Danmark med henblik på at undgå dobbeltbeskatning med hensyn til indkomst- og formueskat og fastsætte regler for gensidig administrativ bistand. I en diplomatisk note af 10. juni 2008 meddelte Danmark imidlertid Frankrig sin beslutning om at opsige den fransk-danske skatteaftale af 8. februar 1957. Denne opsigelse blev offentliggjort ved dekret nr. 2009-46 af 13. januar 2009 (JO af 15. januar 2009, s. 793). Som følge heraf blev danske pensionister, der boede i Frankrig, udsat for risikoen for dobbeltbeskatning.

Før 2008 betalte danske pensionister, der flyttede til Frankrig og boede i Frankrig, kun fransk skat, som var lavere end dansk skat. Men i 2008 opsagde de danske skattemyndigheder denne aftale. Det betød, at når en dansk pensionist flyttede til Frankrig fra 2008, blev hans eller hendes pensionsudbetalinger beskattet i begge lande: Frankrig og Danmark.

Efter mere end 13 år uden en skatteaftale underskrev de to lande endelig en ny bilateral skatteaftale den 4. februar 2022, som trådte i kraft den 29. december 2023, til afskaffelse af dobbeltbeskatning med hensyn til indkomstskatter og forebyggelse af skatteunddragelse og skatteundgåelse. Aftalen blev offentliggjort i Journal officiel den 7. januar 2024 (dekret nr. 2024-13), og dens bestemmelser gælder for indkomst, der modtages i 2024.

Denne nye skatteaftale mellem de to lande har hovedsageligt løst problemet med beskatning af pensioner ved at vedtage en løsning baseret på en »omvendt skattefradragsmekanisme«, der gør det muligt for de franske skattemyndigheder at opretholde deres fulde beskatningsret, samtidig med at de imødekommer Danmarks anmodning om at kunne beskatte private pensioner på et restgrundlag.

Det betyder, at danske pensionister, der bor i Frankrig, og som skønnes at være omkring 1.500, fortsat vil blive beskattet i Frankrig af det fulde pensionsbeløb, og at Danmark derudover vil kunne beskatte forskellen mellem den skat, der betales i Frankrig, og den skat, der ville være blevet betalt i Danmark. Med andre ord tager de danske skattemyndigheder højde for den skat, der er betalt i Frankrig, når de beregner den danske skat.
Kort sagt eliminerer denne nye traktat risikoen for dobbeltbeskatning, især for pensionister, hvis indkomst er omfattet af den nye mekanisme, der er indført med traktaten.

II. Regler, der gælder for fransk-danske pensioner i 2024

A. Pensioner

I henhold til artikel 17 i traktaten kan »pensioner og andre lignende vederlag, der hidrører fra en kontraherende stat, og som udbetales til en person, der er hjemmehørende i den anden kontraherende stat, hvad enten det sker på grundlag af tidligere beskæftigelse eller på anden måde, kun beskattes i denne anden stat«.
Eksempel: Danmark udbetaler en pension til X, som er bosiddende i Frankrig  X betaler skat af sin pension i Frankrig.

Sådanne pensioner og andre lignende vederlag kan dog beskattes i den førstnævnte stat, hvis :

  • bidrag, som modtageren har betalt til den relevante pensionsordning, er blevet fratrukket modtagerens skattepligtige indkomst i den førstnævnte stat i henhold til lovgivningen i denne stat

eller

  • de bidrag, der er betalt af en arbejdsgiver til den relevante pensionsordning, ikke udgjorde modtagerens skattepligtige indkomst i den førstnævnte stat i henhold til lovgivningen i denne stat

eller

  •  pensionerne udbetales i overensstemmelse med lovgivningen om social sikring i den førstnævnte stat.

B. Afskaffelse af dobbeltbeskatning

I henhold til artikel 22 i overenskomsten:

»Når en person, der er hjemmehørende i en kontraherende stat, oppebærer pension eller andet lignende vederlag, som i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 17, stykke 2, kan beskattes i den anden kontraherende stat, skal denne anden stat i den skat, der pålignes sådan indkomst, tillade fradrag af et beløb svarende til den skat, der pålignes indkomsten i den førstnævnte stat. I så fald skal de i stk. 1 og 2 i denne artikel omhandlede skattefradrag ikke indrømmes.«

Skattefradrag kan kun modregnes i indkomstskat og selskabsskat.

 

Cabinet Nicolas BRAHIN
Advokatfirma i NICE, Lawyers in NICE
Camilla Nissen MICHELIS
Assistante – Traductrice
1, Rue Louis Gassin – 06300 NICE (FRANCE)
Tel : +33 493 830 876 / Fax : +33 493 181 437
Camilla.nissen.michelis@brahin-avocats.com
www.brahin-avocats.com

Ces articles peuvent vous intéresser

Dansk-fransk skatteaftale
Posted on juli 24, 2024

Dansk-fransk skatteaftale

Internationale skatteaftaler og skattefrie strukturer : Fremme af systemisk logik
Posted on juli 16, 2024

Internationale skatteaftaler og skattefrie strukturer : Fremme af systemisk logik

Leje af møbleret eller umøbleret
Posted on maj 14, 2024

Leje af møbleret eller umøbleret

Se alle nyheder
Musée National Eugène Delacroix
Yellowstone Association
Conservation des tortues
Les amis du musée