1 rue Louis GASSIN - 06300 NICE +33 (0) 4 93 83 08 76

Juridiske nyheder

Møbleret udlejning eller civilretlig leasing af varer versus skatteretlig leasing af tjenesteydelser.

Posted on august 3, 2023

Mens civilretten i princippet behandler ejendomsudlejning som en kontrakt om leasing af varer, behandler skatteretten det som en kontrakt om leasing af varer og en kontrakt om leasing af tjenesteydelser.

I det franske skattesystem er ejendommen i højsædet, både når det gælder det simple ejerskab, som er underlagt ejendomsskat, boligskat eller formueskat, og når det gælder formueindkomst fra forvaltning af private aktiver eller fra erhvervsaktiviteter, eller kapitalgevinster fra specifikke eller professionelle aktiviteter, samt når det gælder overdragelse uden vederlag eller ved dødsfald, som er synonymt med overdragelsesafgifter.

Det er let at se, at ejendomsbeskatning er en kompleks affære.

For at blive overbevist om dette er det tilstrækkeligt at se på ejendommens juridiske og skattemæssige status, ikke ud fra et simpelt køb og salg, en handling, der nu er anerkendt som kommerciel i artikel L110-1, 2 i handelsloven, men fra den rigere vinkel af ejendomsudlejning, selvom den er begrænset – for at reducere spredningen – til kun at omfatte udlejning til boligbrug, hvad enten den er bar eller møbleret.

I sin generiske betydning indebærer en ejendomsudlejningstransaktion, at en bygning stilles til rådighed for brug til gengæld for en økonomisk modydelse.

Denne transaktion er reguleret af artikel 1708 og 1709 i den franske civillovbog, som siger, at “udlejning af ting er en kontrakt, hvor en af parterne forpligter sig til at lade den anden nyde godt af en ting i en bestemt periode og til gengæld for en bestemt pris, som den anden part forpligter sig til at betale”.

De “ting”, der er tale om i disse artikler, er nævnt i artikel 1713 i kapitel II med titlen “Le louage des choses” (Om leasing af ting), som fastsætter, at “alle former for løsøre eller fast ejendom kan leases”, idet det bemærkes, at “al ejendom er løsøre eller fast ejendom” i henhold til artikel 516 i civillovbogen.

 

Hvad angår ejendomsret, repræsenterer denne skelnen mellem løsøre og fast ejendom summa-divisio, som a priori er universel. “Alle klassifikationer af ejendom gennem historien har adlydt en mere eller mindre konstant lov, eller rettere tre love.

De forskellige retssystemer til alle tider og på alle steder har baseret deres vigtigste klassifikation af ejendom på den samme idé, hvor man bruger den samme skæbne.

1) Loven etablerer altid, på den ene eller anden måde, en skelnen mellem de mest værdifulde, mest holdbare og mest produktive ting på den ene side og de andre på den anden side. 2) Den etablerer listen over værdifulde ting på en restriktiv måde.

3) Med tiden bliver denne liste gradvist forældet på grund af dens omhyggelighed; efter et stykke tid afspejler sondringen, på grund af dens præcision, ikke længere de økonomiske realiteter, som er foranderlige af natur. Dette tredobbelte fænomen kan genfindes i romersk lov. …. I antikkens lov … og nutidens civilret”.

Det forholder sig sådan, at ejendom i jord, hvad enten den er bygget eller ikke bygget (jord), generelt er blevet betragtet som en af de “mest holdbare, mest værdifulde og mest produktive ting”.

Den civile lovbog har faktisk accepteret de fleste af løsningerne fra Ancien Droit, herunder sondringen mellem løsøre og fast ejendom og ideen om, at den større værdi og produktivitet af fast ejendom retfærdiggør et specifikt juridisk regime, der gør det mindre let at afhænde ejendom.

Akademiske forfattere er enige om, at fast ejendom stadig indtager den dominerende position i den civile lovbog. Det er et begreb, der samler kompleksiteten eller frugtbarheden i forholdet mellem løsøre og fast ejendom, og som ligger i krydsfeltet mellem de forskellige juridiske grene, i dette tilfælde civilret, handelsret og skatteret.

Det er ikke blot leje af bolig, som er anerkendt som civilretligt i civil- og skatteretten, men møbleret leje af fast ejendom.

 

Overlejringen af disse rettigheder er ikke uden grænseproblemer.

Inden for begrebet møbleret udlejning, som bredt kan omfatte turistboliger og hotel- eller parahotelaktiviteter, fortjener kategorien af udbydere af møbleret udlejning, hvad enten de er professionelle eller ikke-professionelle, opmærksomhed, fordi den er kernen i forholdet mellem de forskellige nævnte brancher.

Aktiviteten med at udleje møbleret bolig kan falde inden for rammerne af leasing af varer, der er omhandlet i de førnævnte artikler i civilloven, og dermed forblive i den civile sfære.

Det kan også relateres til begrebet arbejdsudleje i henhold til artikel 1710 i samme lov, defineret som “en kontrakt, hvor en af parterne forpligter sig til at gøre noget for den anden mod en pris, der er aftalt mellem dem”.

Dette begreb skal forstås i den moderne betydning af “virksomhedskontrakt” eller “kontrakt om levering af tjenesteydelser”, dvs. som en kontrakt, hvor en person pålægger en anden at udføre en tjeneste mod betaling, i fuldstændig uafhængighed (ingen underordning) og uden repræsentation (intet mandat), eller skal forstås mere generelt som “aftale om leje af tjenesteydelser”. I sådanne tilfælde er der risiko for at falde ind under den kommercielle kategori.

Ces articles peuvent vous intéresser

Leje af møbleret eller umøbleret
Posted on maj 14, 2024

Leje af møbleret eller umøbleret

Hvilken skattemæssig behandling af dine kryptoaktiver i virksomheder?
Posted on april 24, 2024

Hvilken skattemæssig behandling af dine kryptoaktiver i virksomheder?

Beskatningen af udstationerede
Posted on april 15, 2024

Beskatningen af udstationerede

Se alle nyheder
Musée National Eugène Delacroix
Yellowstone Association
Conservation des tortues
Les amis du musée